De historie van De Berkelzangers.

Het idee voor een nieuw Mannenkoor ontstond tijdens de Borculose Sseptemberfeesten in het jaar 1996. Onder het genot van een pilsje zongen Rinus van Wijk en Henk Konijnenberg zich daar de kelen schor en hadden daarbij zo’n lol en goed gevoel dat ze zich afvroegen of er niet meer Borculoërs zouden zijn met ook dat plezier in zingen. Zij concludeerden al snel van ja en verlieten de feesten met de afspraak dat zij een koor gingen oprichten. Een mannenkoor!

Hieronder een foto van De Berkelzangers anno 2018. En daarnaast een foto, gemaakt in 2016, van de twee oprichters van De Berkelzangers. Links Rinus en rechts Henk.

   

 

Rinus en Henk hadden vooral goed gekeken naar de Grolse Hofzangers en dachten, met hetzelfde genre van gemakkelijk in het gehoor liggende liederen, geestverwanten te kunnen aantrekken. Zij zochten de publiciteit met als gevolg dat de telefoon al heel snel roodgloeiend stond. De oprichting van de vereniging “De Berkelzangers” was een feit. Er werd een bestuur gevomd met Henk Konijnenberg als voorzitter, Rinus van Wijk als secretaris en Toon Nijenhuis werd de eerste penningmeester. De statutaire oprichtingsdatum werd 6 november 1996. Er moest natuurlijk ook een dirigent komen. Lodewijk van Houwelingen uit Geesteren werd aangetrokken voor de artistieke koorleiding.

De initiatiefnemers konden in 1996 niet bevroeden wat ze zouden aanrichten. Temeer omdat destijds lang niet iedereen overtuigd was van een succes. Voor een gemeentelijke subsidie kwamen De Berkelzangers  aanvankelijk niet in aanmerking, want - zo zei men – “er zijn al voldoende koren in Borculo”. Niets zou minder waar blijken.

Spoedig bleek dat Rinus en Henk het goed hadden gezien. De vereniging groeide en groeide al snel naar meer dan 50 leden. Het debuut, dat niet zonder toeval tijdens de Septemberfeesten van 1997 plaatsvond, was zo succesvol dat er een wachtlijst aangelegd moest worden om de toeloop nog enigszins aan te kunnen.

Onder de leden bevonden zich een aantal muzikanten, die tezamen het vaste begeleidingscombo vormden. Er werd met live-muziek opgetreden. Hierdoor ging het koor zich onderscheiden van andere koren. 

In de loop der jaren heeft het koor al vele succesvolle optredens in binnen - en buitenland achter de rug. Optredens zowel in grote feesttenten, als in bejaardencentra en andere instellingen. Het koor heeft ook regelmatig met bekende regionale (blaas-)kapellen samengewerkt.

In januari 2010 is Rinus van Wijk benoemd tot Lid van Verdienste van de vereniging De Berkelzangers. En tijdens het 20 jarig Jubileumconcert op 5 in november 2016 viel Henk Konijnenberg dit ten beurt. Beiden vanwege hun initiatief tot oprichting van het koor en het bestuurlijk werk. Zij hebben er mede voor gezord dat het koor een erkende en gewaardeerde plek in de muzikale omgeving heeft verworden.